Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2007

TI EINAI TO REDO A

TI EINAI TO REDO A

To REDO A είναι ένα μεγάλο ποίημα (long poem) που εκτείνεται σε οκτώ μέρη ή "γραφές" όπως τις ονομάζει. Πρόκειται για έργο εν προόδω (work in progress) που γράφεται για είκοσι χρόνια και συνεχίζεται. Ξεκίνησε το 1986 με την "Πρώτη Γραφή" και ταυτόχρονα αποτέλεσε μία εντελώς καινούργια πρόταση για την ελληνική ποίηση, καθώς δημιούργησε μία προσωπική δική του γλώσσα, την ρεντογλώσσα, που στηρίζεται σε διάφορες τεχνικές πρωτόγνωρες για την ελληνική και την διεθνή ποίηση.
Η βασική ιδέα του ποιήματος είναι η δημιουργία αυτής της διαφορετικής γλώσσας που έχει σάν αφετηρία της μία Μεσογειακή μουσικότητα ή ηχητικότητα (sonority). Ο Δ. Σολωμός και ειδικώτερα "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" χρησίμευσαν ως προκείμενο και ως προς την ηχητική πλευρά αλλά και ως προς την συνθετική. Η δομή του θυμίζει επίσης τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Είμαστε όλοι πολιορκημένοι από την παντοδυναμία της γλώσσας αλλά ταυτόχρονα και ελεύθεροι να κυκλοφορούμε μέσα σ' αυτή.
Άλλες επιρροές αντλεί από τον Paul Celan ως πρός την συνθετική του λόγου αλλά και τις εικόνες "αίματος" και "φόνου". Ολο το REDO A μιλάει για φόνο και αίμα, για την έξοδο των Μεσολογγιτών του Σολωμού.
Άλλες επιρροές του προέρχονται από γραπτά των θεωρητικών της Αποδόμησης (Deconstruction) και ιδιαίτερα του Jeffrey Hartmann "Saving the Text" και του Jacques Derrida "Glas".

Δεν υπάρχουν σχόλια: